mandag 3. august 2009

Narum: ”Samma hen du fær”Det er sjelden jeg virkelig gleder meg til en utgivelse, men debutalbumet til søskengruppa Narum hadde jeg utrolig store forventninger til. Årsaken var forsmaken, ”Je veit et stelle”, som kom i vinter. Det er en utrolig vakker sang, hvor den sjeldent poetiske teksten synges på kav totning og med et smektende orgel og pianoarrangement som bakteppe. Hele sangen bar preg av et ekstremt godt musikalsk og poetisk håndverk. Jeg var rett og slett solgt!

Narum er et familieprosjekt, dog med en viktig krumtapp, Lars Christian Narum, som flyttet til Eina og fikk tak i et gammelt ærverdig piano. Pianostemmeren omtalte det som et håpløst tilfelle. Lars Christian er musiker på heltid. Han trakterer tangentinstrumenter i Hellbillies. Derfor måtte han uansett øve … og ut av det hanglete pianoet kom det låter. Han tok et nytt skritt og begynte å skrive tekster til. Han fikk søstera Benedikte til å gjøre en demo. Men det låt ikke riktig før Benedikte foreslo at det skulle synges på totning. Da funka det, og da bror og studioeier Jon Anders ble med, var trioen komplett - og Narum en realitet.

Debutalbumet til Narum er faktisk noe av det fineste jeg har hørt. Det er mange grunner til det. Musikalsk står albumet fjellstøtt og piano- og orgelarrangementene, som er det bærende musikalske virkemiddelet, er ren nytelse. Uttrykket ligger i roots- , vise- og countryland – og da i den beste betydningen av disse ordene.

Narums tekster er det verdt å trekke frem. De er poetiske, vakre og full av sjel og innhold. At de synges på totning tilfører en dimensjon som hever dem og underbygger det poetiske. Det er lett å forstå at bokmålsversjonene nok fremsto mye flatere.

Benedikte Narum Johansen har en uttrykksfull, var og vakker stemme som kler både låtene og tekstene. Lyden og produksjonen er flott. Det er lenge mellom hver gang klangen og sanseligheten i enkle pianoarrangementer formidles som her. ”Kolbu” er en nydelig låt. Den er et godt eksempel på hvor enkelt og flott det kan gjøres. Det samme gjelder ”Jeg veit et stelle” og radiohiten ”Samma hen du fer”. Norums debut er intet mindre enn en fantastisk utgivelse som jeg egentlig ikke kan få anbefalt sterkt nok! Får du anledning bør du få med deg gruppa live på høstens turne. Narum er definitivt et band som vil sette spor. En formidabel debut!Se video: http://vimeo.com/5373971


Kommer i Fidelity 40

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar